Tips voor verzorging

Tips voor een stralende lach

Met de juiste mondhygiëne en -verzorging kunt u tandverlies en tandbederf voorkomen. Hieronder ziet u een aantal algemene tips om uw gebit schoon en gezond te houden. Vraag altijd aan uw tandarts of mondhygiëniste wat voor u de beste methoden zijn.

Poets ten minste twee keer per dag
Poets uw tanden ten minste twee keer per dag, of na elke maaltijd, grondig gedurende ca. drie minuten. Het wordt aangeraden te wachten tot 20 minuten na de maaltijd.

Gebruik tandzijde
Bacteriën nestelen zich graag in de nauwe ruimtes tussen uw tanden en kiezen. Gebruik daarom tandzijde of een interdentale borstel vóór het poetsen om deze bacteriën geen kans te geven.

Gebruik de juiste tandenborstel
We kunnen tegenwoordig kiezen uit allerlei verschillende tandenborstels. Elke borstel dient weer een ander doel, dus u kunt het beste aan uw tandarts of mondhygiëniste vragen welke tandenborstel voor u het meest geschikt is.

  • Tandenborstels met een korte kop zijn bedoeld voor het reinigen van de kiezen achter in uw mond.
  • Een tandenborstel moet ten minste drie rijen haren hebben, goed in de hand liggen en makkelijk kunnen bewegen in uw mond.
  • Vervang uw tandenborstel elke twee maanden. Een oude tandenborstel kan 30% minder plak verwijderen en kan bacteriën bevatten.
  • Moderne elektrische tandenborstels maken beter schoon dan een handtandenborstel. Bovendien zijn elektrische tandenborstels voor kinderen makkelijker te gebruiken. Dankzij de snelle automatische bewegingen van een elektrische borstel is twee minuten poetsen voldoende.
 
Gebruik altijd tandpasta
Tandpasta geeft u niet alleen een frisse adem, maar zorgt er ook voor dat uw tandenborstel schoon blijft. Het is aangetoond dat tandpasta's, gels of mondspoelmiddelen met fluoride het ontstaan van tandbederf (cariës) kunnen reduceren. Gebruik na het poetsen slechts een klein beetje water om uw mond te spoelen; hierdoor blijft de beschermende werking van de fluoride behouden.
Door te kauwen blijft uw gebit gezond

Door te kauwen blijft uw gebit gezond
Snacks waar u flink op moet kauwen, zoals appels, wortelen of noten, verhogen de speekselproductie. Speeksel spoelt en verhardt uw gebit. Vezelrijk voedsel (zoals vers fruit, graanproducten en rauwe groenten) heeft een positief effect op de gezondheid van uw gebit.

Kauw onderweg op kauwgom
Het kan lastig zijn om uw tanden voldoende te poetsen als u veel onderweg bent. Zorg er dan voor dat u na elke maaltijd ten minste 20 minuten kauwgom kauwt. Hierdoor wordt er meer speeksel geproduceerd, waardoor het voedsel wordt verwijderd en de door bacteriën geproduceerde zuren worden geneutraliseerd, wat er weer voor zorgt dat uw gebit beter is beschermd tegen tandbederf.

Eet minder suiker
Vermijd tussen de maaltijden door voedsel en dranken die veel suiker bevatten. Zodoende kunnen er minder plakbacteriën in uw mond ontstaan. Pas op voor verborgen suikers.

Ga twee keer per jaar naar de tandarts
Regelmatige controle door de tandarts en reiniging door een mondhygiëniste vermindert tandsteen en voorkomt gaatjes. Bovendien kan ziek tandvlees dan eerder worden ontdekt.

Een behandeling met een implantaat is een chirurgische procedure waarvoor u eerst door uw tandarts moet worden onderzocht, om er zeker van te zijn dat de gezondheid van uw gebit en uzelf voldoende zijn om deze behandeling te ondergaan. Meer informatie