Mina tänder

Därför är det viktigt att ersätta förlorade tänder

Om du saknar flera tänder kan det påverka ditt dagliga liv. Det kan påverka både din hälsa, ditt utseende och självkänslan. Läs mer om vilken funktion dina tänder har och om följderna av att sakna tänder.

"Att jag saknar tänder ger mig problem. Vad kan jag göra?"

Dina tänder: En berättelse om kindtänder, framtänder, tandkött och ben

Alla tänder har en viktig funktion. De hjälper dig att tugga och sönderdela maten. De hjälper dig också att tala tydligt och är själva kärnan i ditt leende.

Vi börjar med 20 mjölktänder när vi är barn. Dessa ersätts av 32 permanenta tänder.

Tändernas position

Läs om vilka tänder som finns var i munnen och vilken funktion de har.

Vad är orsakerna till tandproblem?

Har du mist en tand? Läs om möjliga anledningar och hur du ska undvika detta i framtiden.

Tandröta

Din tand dog
Plack är en biofilm som bildas på dina tänder om det inte sköljs bort av saliv eller regelbundet borstas bort med en tandborste. Bakterier omvandlar socker och stärkelse till syra. Dessa syror har en negativ effekt på tandemaljen genom att de löser upp de mineraler som gör emaljen hård. Med tiden kan detta förstöra dina tänder genom att det bildas hål. Om det inte behandlas korrekt kan din tand dö.

Inflammerat tandkött

Ditt tandkött är inflammerat
Ditt tandkött består av vävnad och ligament som håller tänderna stabila. De fungerar som skydd för tandrötterna och stimulerar käkbenet så att det växer runt tanden. När bakterier ger upphov till en inflammation i tandköttet börjar ligamenten att försvinna. Tandköttet drar sig tillbaka och benet runt tanden minskar.

Dessa tandköttssjukdomar kallas också parodontala sjukdomar och leder till att tänderna lossnar och de känsliga tandrötterna exponeras. Nu är det ett lätt jobb för bakterierna att samlas på tänderna och leda till tandrotsinflammation och tandlossning.

Tandförlust efter en olycka

Du har varit med om en olycka
Olyckor, t.ex. i sport, kan leda till förlust av en eller flera tänder och leda till  trauma  för tandköttet och käkbenet. Ofta visar sig inte skadan förrän månader eller år efter olyckan, när tandroten redan har drabbats. 

Det är genetiskt förutbestämt
Vissa människor föds med ett mindre antal tänder eller inga tänder alls (en sjukdom som kallas kongenital anodonti), andra utvecklar aldrig sina permanenta vuxna tänder. Ibland är ytan på tänderna (emaljen) inte tillräckligt stark, vilket kan skapa konformade eller spetsiga tänder (ektodermal dysplasi).

Läs om hur tandimplantat kan ersätta en förlorad eller svårt skadad tand och återge full funktion samt göra utseendet och känslan naturliga igen.

Konsekvenser av att sakna tänder

Effekter på käkbenet och tandköttet
När du saknar tänder stör det samspelet mellan tänderna och benet. När du saknar en eller flera tänder minskar stimulansen av tandköttet och benet, vilket leder till att käkbenet börjar krympa och tandköttet drar sig tillbaka. Det kan försvaga de intilliggande tänderna och få dem att kollapsa. Tänderna i den motsatta käken kan också börja växa in i tomrummet.

Tandlossning kan påverka ditt utseende

Effekter på vårt utseende
Avsaknad av tänder och ett reducerat käkben kan få ansiktet att se äldre och rynkigare ut. Kinderna kan bli urholkade och påsiga, eftersom tänderna inte längre kan stabilisera läpparna och kinderna från insidan.

Varje tand räknas.

Behandling med tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp och kräver utvärdering av tandläkare för att säkerställa att din orala och allmänna hälsa medger behandling med tandimplantat. Läs mer