Mina tänder

Hur en tandimplantatlösning kan vara till hjälp för dig

Bli hel igen och börja ditt nya liv utan tandproteser.

Vad innebär en tandimplantatlösning?

Om du inte trivs med din tandprotes eller tandlösa käke, kan en tandimplantatlösning vara ett alternativ.

Vad är ett tandimplantat?

Tänder som ser ut och känns som dina egna
Tandimplantat är artificiella tandrötter som tillverkas av titan och ersätter tänderna som saknas. Tandläkaren sätter in implantaten i käkbenet, ytmaterialet på implantatet hjälper käkbenet att växa runt implantatet så att konstruktionen förankras stadigt och sitter ordentligt på plats.

Precis som tandroten gjorde innan, bygger dessa implantat sedan en stabil grund för en bar, en täckprotes eller andra typer av tandersättningar som blir den synliga delen av dina nya tänder.

Tandimplantat är mycket små, normalt cirka 10 mm långa och endast 3–5 mm breda upptill.

Tandimplantat är mycket små, normalt cirka 10 mm långa

Tandimplantatlösningar

Vanligen ersätts varje tand med ett implantat per tand. Men om du behöver ersätta många tänder eller till och med en hel käke, finns det andra lösningar. Baserat på förutsättningarna i just ditt käkben och tandkött, kan så lite som två till fyra tandimplantat återställa över- eller underkäken med en uppsättning fasta tänder. Ofta kan detta bli mer kostnadseffektivt för dig.

Klicka på bilden för mer information om vilka tandimplantatlösningar som är tillgängliga.

Varför välja en tandimplantatlösning?

Idag anser de flesta att tandimplantat är den mest framgångsrika metoden för tandersättning, eftersom den ger patienten en rad viktiga fördelar.

Ett naturligt leende
Moderna tandimplantatlösningar ser ut och känns precis som naturliga tänder. Färgen, formen och konturen anpassas för att överensstämma med dina tidigare tänder. Resultatet är ett naturligt leende som kommer att ge dig ditt självförtroende och din livskvalitet tillbaka. Med dina nya tänder som gnistrar på utsidan kommer du snart känna att leendet kommer tillbaka.

Återfå ditt naturliga leende med tandimplantat

Ät och tala normalt
Har du tvingats överge några av dina favoriträtter sedan du miste tänderna? Eller skäms du lite när du talar, eftersom protesen gör det svårare att prata tydligt? Med en tandimplantatlösning får man tillbaka samma funktion som med naturliga tänder. Därmed kan du tack vare tandimplantaten äta precis vilken mat du vill, hur hård, knaprig eller seg den än är. De kan också hjälpa dig att tala tydligt under förtroliga samtal med vännerna.

Njut av din favoritmat igen tack vare tandimplantat

Friskt käkben och fräscha tänder får ditt ansikte att se yngre ut
Tandimplantatlösningar stimulerar käkbenet, som kan ha farit illa under åratal med tandproteser som inte passar. Tandimplantat sätter igång en process i käkbenet som kallas osseointegration (från grekiskans osteon, ben). När benet stimuleras att växa runt implantatet integreras det med benet och befintliga bennivåer bibehålls.

Och det finns mer goda nyheter! Tillräckligt med käkben och en full uppsättning tänder som stödjer läpparna på insidan kan ge dig ett ungdomligare utseende.

Tandimplantat kan ge dig ett ungdomligare utseende

Stabil och bekväm passform
Glöm obekväma, rörliga proteser. Eftersom tandimplantat fixeras i käkbenet, är denna lösning stabilare och mer bekväm än tandproteser. Dessutom är tandimplantat tillverkade av biokompatibla material, vilket innebär att kroppen accepterar dem.

En beprövad och långsiktig lösning
Tandimplantat är mycket hållbara. Med rätt skötsel och god munhygien kommer implantaten att hålla i många år eller t.o.m. en livstid. Decennier av forskning har ägnats åt funktionalitet och stabilitet alltsedan den första patienten fick moderna tandimplantat år 1965. Och de vidareutvecklas konstant.

Kostnadseffektivitet
Behandling med implantat kan betraktas som en långsiktig investering i din hälsa och ditt välbefinnande  - kort sagt en investering i ditt liv. Vid en första anblick kan kostnaderna verka högre jämfört med andra konstruktioner. Men högre underhållskostnader, den eventuella ökningen av förlorat käkben och i slutänden förlust av ännu mer tänder kan göra andra tandersättningar dyrare i det långa loppet.1,2,3,4

Ladda ned broschyren

Hur ser behandlingen ut?

Behandlingsplanering för tandimplantat

Diagnos och behandlingsplanering
Tandläkaren kommer först att undersöka din tandstatus noggrant och bestämma om du uppfyller kraven för behandling med tandimplantat. Det är viktigt att tandköttet och käkbenet inte är inflammerade. De här tillstånden kan också behandlas före operationen.

Under diagnosen utvärderar tandläkaren också vilken typ av käkben som du har och hur mycket som är kvar av det. Efter att ha levt i åratal med saknade tänder kan käkbenet ibland vara kraftigt reducerat. I detta fall kommer tandläkaren att diskutera alternativa ingrepp med dig för att möjliggöra behandling med tandimplantat.

Tandläkaren kan eventuellt använda digitala verktyg för att planera behandlingen genom att generera en exakt 3D-bild av munnen. Detta underlättar mycket för tandvårdsteamet under operationen, eftersom det hjälper dem att hitta den bästa vinkeln och djupet för implantatet.

Sätta in tandimplantat

Insättning av implantatet
Insättningen av implantatet sker vanligen polikliniskt. Baserat på dina individuella förutsättningar i munnen sätts implantaten in i en procedur med ett eller flera steg.

Omedelbar funktion

Slutlig konstruktion
Efter operationen får du vanligen en temporär konstruktion medan implantatet integreras med käkbenet. Integreringen av implantatet och benet kallas osseointegration (från grekiskans osteon, ben). Beroende på just din situation, kan det ta från några veckor till några månader. Under tiden arbetar tandläkaren med ett tandtekniskt laboratorium för att utforma och tillverka den slutliga konstruktionen. 

Implantat från Nobel Biocare är utformade för att maximera möjligheten till omedelbar funktion. Detta betyder att tandläkaren ofta kan sätta in en temporär konstruktion redan på operationsdagen. Du kan gå hem med en provisorisk uppsättning friska tänder och reducera antalet besök hos tandläkaren.

Ett antal villkor måste uppfyllas här. Prata med tandläkaren för att få reda på om det är möjligt i ditt fall.

Behandlingskonceptet All-on-4®

Behandlingskonceptet All-on-4®  är en tandimplantatlösning som är specifikt utformad för helt tandlösa käkar. Om du inte trivs med din tandprotes eller inte längre vill leva utan tänder, kan detta vara den rätta lösningen för dig.

Med endast fyra tandimplantat kan behandlingskonceptet All-on-4® återställa en hel käke där alla tänderna saknas.

Denna teknik innebär flera fördelar:

Kortare behandlingstid, lägre kostnader

Det låga antalet implantat som behövs för behandlingskonceptet All-on-4® minskar behandlingstiden avsevärt och gör ofta denna lösning mer kostnadseffektiv än jämförbara behandlingsalternativ.

Ett mycket genomtänkt sätt att placera implantat i den bakre delen av munnen gör det också till ett behandlingsalternativ för patienter vars käkben har reducerats kraftigt efter åratal utan tänder.

Fasta tänder från första dagen

Beroende på dina tänders status kan tandläkaren ansluta dina implantat till en temporär bro på operationsdagen. Detta betyder att du kan lämna tandläkarmottagningen med en fullständig uppsättning tänder och återgå till att leva ett normalt liv. Efter en viss läkningstid byter tandläkaren ut den temporära bron mot den slutliga bron som tillverkas av ett tandtekniskt laboratorium.

Prata med tandläkaren för att få reda på om behandlingskonceptet All-on-4® är rätt lösning för dig.

Behandlingskonceptet All-on-4

Berättelser

Deborah

"När jag såg mitt leende för första gången gick jag in i ett chocktillstånd. Det tog en liten stund, sen började tårarna rinna nerför kinderna. Jag hade fått tillbaka mitt leende, men ännu viktigare, jag visste att jag skulle få tillbaka mitt självförtroende." Deborah, USA

Joao

"Behandlingskonceptet All-on-4® var absolut den mest perfekta lösningen för mig. Efter denna operation har jag kunnat äta allt jag vill utan att vara rädd. Jag skulle ha gjort detta för länge sedan. Tack till teamet, de var otroliga!" João, Portugal

Trefoil™

Trefoil-systemet är en unik ny lösning för underkäken. För patienterna är det snabbt och enkelt – du behöver bara tre implantat som stöd för hela underkäken.

Trefoil-systemet

Snabb behandling

Vissa behandlingar kan kräva att du har temporära tänder under några veckor – eller till och med månader – efter att implantaten satts in. Trefoil-systemet är en genväg förbi temporära tänder och är utformat för att ge patienterna möjlighet till nya, livsförändrande tänder på bara en dag eller några dagar efter insättningen av implantatet.5

Förbättrad livskvalitet

Dina nya tänder fungerar direkt när de har satts in så att du kan äta, tala och le samma dag. Din tandläkare meddelar dig om du ska vänta innan du äter vissa livsmedel. Patienterna upplever en märkbar förbättring av livskvaliteten med Trefoil-systemet,6  och det är en förbättring som börjar med en gång.

Tänder som ser ut och känns som naturliga tänder

Tandprotesen, som är säkert fixerad i tandimplantaten, är utformad för att se ut som och kännas som naturliga tänder och patienter som har behandlats med Trefoil-systemet har varit mycket nöjda med hur deras nya tänder ser ut och fungerar.6

Prata med tandläkaren för att få reda på om Trefoil-systemet är rätt lösning för dig.

Berättelser

Nancy

"Trefoil var en radikal förändring för mig. Med min gamla tandprotes var jag tvungen att äta i små tuggor. Jag var tvungen att skära upp allt i bitar. Och jag fick aldrig lugn och ro eftersom den rörde på sig. Nu njuter jag av att äta äpple, jag kan tugga persikor och jag kan äta kött igen. Med Trefoil kan jag skratta med munnen öppen igen! Jag är lycklig och jag rekommenderar Trefoil till alla som kan ha det." Nancy, Chile

Frank

"Jag kämpade i åratal med trasiga tänder som värkte och tandproteser som faktiskt inte fungerade. På nolltid fick jag dessa perfekta tänder som redan känns precis som om de är mina. Jag ser fram emot att få implantat i överkäken också!" Frank, Australien

Referenser

Vogel R, Smith-Palmer J, Valentine W. Evaluating the health economic implications and cost-effectiveness of dental implants: a literature review. Int J Oral Maxillofac Implants 2013;28:343-56.

Palmqvist S, Owall B, Schou S. A prospective randomized clinical study comparing implant-supported fixed prostheses and overdentures in the edentulous mandible: prosthodontic production time and costs. Int J Prosthodont 2004;17:231-5. 

Attard NJ, Zarb GA, Laporte A. Long-term treatment costs associated with implant-supported mandibular prostheses in edentulous patients. Int J Prosthodont 2005;18:117-23.

Stoker GT, Wismeijer D, van Waas MA. An eight-year follow-up to a randomized clinical trial of aftercare and cost-analysis with three types of mandibular implant-retained overdentures. J Dent Res 2007;86:276-80.

Depending on clinician preference and close cooperation with the laboratory.

Data from the first year of an ongoing study into clinical outcomes of the Trefoil system (2017). https://clinicaltrials.gov/show/NCT02940353.

Behandling med tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp och kräver utvärdering av tandläkare för att säkerställa att din orala och allmänna hälsa medger behandling med tandimplantat. Läs mer