Mina tänder

Hur ett tandimplantat kan vara till hjälp för dig

Vi lever alla aktiva liv och ibland händer det olyckor. Det kan vara traumatiskt att plötsligt mista en eller flera tänder, men tandimplantat kan hjälpa till att få tillbaka ditt leende.

Känn dig hel igen med tandimplantat.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en artificiell tandrot  som tillverkas av titan och som ersätter de tänder som saknas. Tandläkaren sätter in implantatet i käkbenet , ytmaterialet på implantatet hjälper käkbenet att växa runt implantatet så att konstruktionen förankras stadigt och sitter ordentligt på plats. Precis som tandroten gjorde innan, bygger implantatet sedan en stabil grund för kronan, som blir den synliga delen av din nya tand.

Tandimplantat är mycket små, normalt cirka 10 mm långa och endast 3–5 mm breda upptill.

Tandimplantat är mycket små, normalt cirka 10 mm långa

Kronor och broar
 Tandkronor och broar kallas också tandersättningar. De kan tillverkas av olika material och används för att ersätta en eller flera tänder som inte går att laga. I förväg utformar det tandtekniska laboratoriet varje tandersättning individuellt så att den stämmer med bettet, utseendet och känslan hos dina andra tänder.

Crown_zirconia-medium-e1400595722309.jpg

En krona används på en skadad tand eller på ett tandimplantat.

En bro kan återställa luckor mellan tänder. De yttre delarna av bron placeras på befintliga tänder bredvid luckan mellan tänderna, medan den mellersta delen ersätter den förlorade tanden. Broar kan också användas på implantat, vanligen när två eller flera tänder saknas.

Bro eller tandimplantat? - En jämförelse
För att återställa tänder som saknas kan tandläkaren också använda en bro. Den består av flera tandersättningar som bokstavligen kommer att överbrygga luckan. Men användning av broar på naturliga tänder kan ha flera stora nackdelar:

Synliga metallkanter
Vissa typer av broar tillverkas av metall och täcks med porslin. När tandköttet drar sig tillbaka kan en svart metallkant bli synlig. En helkeramisk bro kan vara ett alternativ i dessa fall. Fråga din tandläkare om en helkeramisk tandbro kan vara en bra lösning för dig.

Offrar omgivande tänder
Broar förankras i intilliggande tänder för att hålla dem på plats. Detta betyder dock att dessa intilliggande tänder först måste slipas ned en del.

Så påverkas käkbenet och tandköttet
När du saknar en tand stör det samspelet mellan tänderna och käkbenet. När tänder saknas blir stimulansen av tandköttet och benet otillräcklig. Käkbenet börjar krympa och tandköttet drar sig tillbaka.

För att undvika att slipa ned tänder samt påverkan på käkbenet och tandköttet kan tandläkaren ersätta tandroten för att skapa en helt ny tand med ett tandimplantat.

Tala med din tandläkare för att hitta den lösning som är bäst för dig.

Varför välja ett tandimplantat?

I dag anser de flesta att tandimplantat är den mest framgångsrika metoden för tandersättning, eftersom den ger patienten en rad fördelar.

Ett naturligt leende
Ett tandimplantat ser ut som och känns precis som naturliga tänder. Färgen, formen och konturen på den nya tanden anpassas för att överensstämma. Resultatet är ett naturligt leende som kommer att ge dig ditt självförtroende och din livskvalitet tillbaka. Med dina nya tänder som gnistrar på utsidan kommer du snart känna att leendet kommer tillbaka.

Intilliggande tänder förblir intakta
Andra tandersättningsmetoder kräver ofta att de intilliggande tänderna slipas ned för att förankra konstruktionen i munnen. Tandimplantat fästs i käkbenet.

Stabil och bekväm passform
Eftersom tandimplantaten fixeras i käkbenet är de stabilare, mer bekväma och har lång livslängd jämfört med andra tandersättningar. Dessutom är tandimplantaten tillverkade av biokompatibla material, vilket innebär att kroppen accepterar dem.

En beprövad och långsiktig lösning
Tandimplantat är mycket hållbara. Med rätt skötsel och god munhygien kommer implantaten att hålla i många år, eller t.o.m. livet ut. Decennier av forskning har ägnats åt funktionalitet, stabilitet och estetik alltsedan den första patienten fick moderna tandimplantat år 1965.

Kostnadseffektivitet
Behandling med implantat kan betraktas som en långsiktig investering i din hälsa och ditt välbefinnande - kort sagt en investering i ditt liv. Vid första anblicken kan kostnaderna verka högre jämfört med andra tandersättningar. Men högre underhållskostnader, den eventuella förlusten av käkben och i slutändan förlust av tänder kan göra andra tandersättningar dyrare i längden.1,2

Ät vad du vill
Har du tvingats avstå från några av dina favoriträtter sedan du mist en eller flera av dina tänder? Med tandimplantat får man samma funktion som med naturliga tänder. Därmed kan du tack vare tandimplantaten äta precis vilken mat du vill, hur hård, knaprig eller seg den än är.

Hur ser behandlingen ut?

Efter en olycka är det viktigast att tandläkaren behandlar det sår eller skadan som orsakats av olyckan.

Om en tand har en svår fraktur eller inte kan lagas alls, kommer det som är kvar av tanden att tas bort.

Ofta kan tandläkaren omedelbart sätta in ett implantat med en provisorisk krona, så att du kan tugga och le igen direkt efter operationen. När den slutliga kronan har tillverkats och anländer till tandläkarmottagningen cirka tre månader senare kan den anslutas till tandimplantatet utan ytterligare operationer. Du kan återgå till din normala livsstil.

Implantat från Nobel Biocare är utformade för att maximera möjligheten till omedelbar funktion. Först måste dock ett antal villkor uppfyllas. Prata med tandläkaren för att få reda på om det är möjligt i ditt fall.

Referenser

Dierens M, Vandeweghe S, Kisch J, Nilner K, Cosyn J, De Bruyn H. Cost estimation of single-implant treatment in the periodontally healthy patient after 16-22 years of follow-up. Clin Oral Implants Res epub ahead 2014. 

Vogel R, Smith-Palmer J, Valentine W. Evaluating the health economic implications and cost-effectiveness of dental implants: a literature review. Int J Oral Maxillofac Implants 2013;28:343-56.

Behandling med tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp och kräver utvärdering av tandläkare för att säkerställa att din orala och allmänna hälsa medger behandling med tandimplantat. Läs mer