Tips om skötsel

Tips för att fortsätta le

Med rätt munhygien och skötsel kan tandlossning och karies hållas borta. Här är några allmänna tips för att hålla munnen ren och frisk. Fråga alltid din tandläkare eller tandhygienist om de bästa metoderna för dig.

Borsta minst två gånger dagligen
Borsta dina tänder grundligt under cirka 3 minuter efter måltider eller åtminstone två gånger om dagen. Det rekommenderas att du väntar cirka 20 minuter efter måltiden.

Använd tandtråd
Bakterier trivs i de trånga utrymmena mellan tänderna. Användning av tandtråd eller en mellanrumstandborste innan du borstar hjälper till att avlägsna bakterierna.

Hitta rätt tandborste
Nuförtiden kan du välja mellan en rad olika tandborstar. Alla har olika syften så det bästa är att fråga tandläkaren eller tandhygienisten vilken tandborste de rekommenderar för dig.

  • Tandborstar med korta huvuden är avsedda att nå tänderna längst in i munnen.
  • Tandborsten ska ha tre eller fyra rader av borst och ska vara enkel att hålla och flytta runt i munnen.
  • Byt ut tandborsten varannan månad. En gammal tandborste kan avlägsna 30 % mindre plack och kan ha samlat på sig bakterier.
  • Moderna elektriska tandborstar rengör bättre än manuella tandborstar. De är också enklare att använda för barn. De snabba automatiska borströrelserna kan minska tiden för borstningen till två minuter.
 
Använd alltid tandkräm
Tandkrämen ger dig inte bara fräsch andedräkt, den hjälper också till att hålla borsten ren. Tandkräm, geler och munskölj med fluor har visat sig hämma uppkomsten av karies. Skölj munnen endast med lite vatten efter tandborstningen, det bevarar fluorets skyddande verkan.
Att tugga håller tänderna i form

Att tugga håller tänderna i form
Mellanmål som behöver mycket tuggande, t.ex. äpplen, morötter eller nötter ökar produktionen av saliv i munnen. Saliven sköljer och härdar tänderna. Livsmedel som innehåller mycket fibrer (t.ex. färsk frukt, spannmålsprodukter och råa grönsaker) har en positiv effekt på din tandhälsa.

Tugga tuggummi när du är på resa
Det kan vara svårt att borsta tänderna om du är ute och reser mycket. Se till att du tuggar sockerfria tuggummin efter varje måltid i minst 20 minuter – salivökningen skyddar tänderna från karies genom att den sköljer bort mat och neutraliserar den syra som bakterierna producerar.

Skär ner på sockret
Undvik mat och dryck med mycket socker mellan måltiderna för att minska mängden plackbakterier i munnen. Se upp för dolt socker.

Besök tandläkaren två gånger om året
Regelbundna kontroller och besök hos tandhygienisten hjälper till att reducera tandsten och att förebygga hål. Tandköttssjukdomar kan upptäckas tidigare.

Behandling med tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp och kräver utvärdering av tandläkare för att säkerställa att din orala och allmänna hälsa medger behandling med tandimplantat. Läs mer