Mijn gebit

Waarom het belangrijk is ontbrekende tanden te vervangen

Als u meerdere tanden mist, kan dat uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Uw algemene gezondheid, uw uiterlijk en uw zelfvertrouwen kunnen eronder lijden. Bekijk welke functie uw tanden hebben in uw mond en wat de consequenties van ontbrekende tanden zijn.

"Ik heb last van mijn ontbrekende tanden. Wat kan ik doen?"

Uw tanden: Een verhaal over kiezen, snijtanden, tandvlees en bot

Elk van onze tanden speelt een belangrijke rol. We hebben ze nodig om te kauwen en voedsel fijn te malen. Bovendien helpen ze ons duidelijk te spreken en vormen de kern van onze lach.

We beginnen als kind allemaal met 20 melktanden die uiteindelijk worden vervangen door 32 permanente tanden en kiezen.

De positie van uw tanden

Bekijk waar de verschillende tanden zich in onze mond bevinden en welke rol ze hebben.

Waardoor worden tandproblemen veroorzaakt?

Bent u een tand kwijtgeraakt? Hieronder ziet u een aantal mogelijke oorzaken en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen.

Tandbederf

Uw tand is afgestorven
Plak is een biofilm die zich op uw tanden vormt als het niet door speeksel wordt weggespoeld of door regelmatig poetsen wordt verwijderd. Bacteriën zetten suiker en zetmeel om in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan, door de mineralen op te lossen die het glazuur hard maken. Na verloop van tijd kunnen hierdoor gaatjes ontstaan en als deze niet goed worden behandeld, kunnen uw tanden uiteindelijk afsterven.

Ontsteking van het tandvlees

Uw tandvlees is ontstoken
Uw tandvlees bestaat uit weefsel en bindweefselbanden die ervoor zorgen dat uw gebit stabiel blijft. Ze fungeren als een beschermend schild voor uw tandwortels en stimuleren uw kaakbot om rond uw tanden te groeien. Als uw tandvlees door bacteriën ontstoken raakt, beginnen deze bindweefselbanden te verdwijnen. Het tandvlees trekt zich dan terug en de hoeveelheid bot rond de tanden neemt af.

Deze tandvleesziekten, ook wel parodontale ziekten genoemd, zorgen ervoor dat uw tanden los komen te zitten en de gevoelige tandwortels bloot komen te liggen. En dan hebben bacteriën vrij spel en kunnen ze eenvoudig de wortels aantasten en tandbederf en tandverlies veroorzaken.

Tandverlies na een ongeval

U hebt een ongeluk gehad
Ongevallen, bijvoorbeeld tijdens sportbeoefening, kunnen leiden tot het verlies van een of meer tanden en  trauma van uw tandvlees en kaakbot veroorzaken. Trauma's komen vaak pas maanden of jaren na een ongeval aan het licht, en dan is de tandwortel reeds aangetast. 

Het is genetisch bepaald
Sommige mensen worden geboren met minder tanden of helemaal geen tanden (een ziekte die congenitale anodontie, aangeboren tandeloosheid, wordt genoemd). Het komt ook voor dat mensen nooit permanente volwassen tanden krijgen. Soms is het oppervlak van tanden (het glazuur) niet sterk genoeg, waardoor er kegelvormige tanden ontstaan(ectodermale dysplasie).

Zie hier hoe implantaten een ontbrekende of ernstig beschadigde tand kunnen vervangen en niet alleen de volledige functionaliteit herstellen, maar er ook uitzien en aanvoelen als natuurlijke tanden.

Consequenties van ontbrekende tanden

Het effect op kaakbot en tandvlees
Als u tanden verliest, wordt het samenspel tussen de tanden en het kaakbot verstoord. Het tandvlees en het bot worden dan niet meer voldoende gestimuleerd, waardoor het kaakbot gaat krimpen en het tandvlees zich terugtrekt. Hierdoor kunnen de naastliggende tanden zwakker worden, tot ze omvallen. En vervolgens kunnen de tanden in de tegenoverliggende kaak naar het ontstane gat toe gaan groeien.

Ontbrekende tanden kunnen uw uiterlijk veranderen

Gevolgen voor uw uiterlijk
Door ontbrekende tanden en afgenomen kaakbot kan uw gezicht er ouder en rimpeliger gaan uitzien. En omdat uw wangen en lippen van binnen uit minder worden ondersteund, gaan ook uw wangen invallen.

Elke tand telt.

Een behandeling met een implantaat is een chirurgische procedure waarvoor u eerst door uw tandarts moet worden onderzocht, om er zeker van te zijn dat de gezondheid van uw gebit en uzelf voldoende zijn om deze behandeling te ondergaan. Meer informatie