Mijn gebit

Hoe implantaten u kunnen helpen

Voel u weer compleet met implantaten.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een van titanium gemaakte kunstmatige tandwortel die de wortel van een ontbrekende tand of kies vervangt. De tandarts plaats het implantaat in het kaakbot , waar het vervolgens met het bot vergroeit. Het implantaat biedt dan, net als de wortel van uw eigen tand, een stabiele basis voor de kroon die uiteindelijk het zichtbare deel van uw nieuwe tand wordt.

Wat is een implantaat?

Implantaten zijn zeer klein, meestal ongeveer 10 mm lang en slechts 3-5 mm breed aan het uiteinde.

Implantaten zijn zeer klein, meestal ongeveer 10 mm lang

Kronen en bruggen
Kronen en bruggen worden ook wel vervangende tanden genoemd. Ze kunnen van verschillende materialen worden gemaakt en dienen als vervanging van uw eigen tanden als deze ontbreken of niet meer te redden zijn. Elke kroon of brug wordt apart gemaakt in een tandtechnisch laboratorium, zodat deze dezelfde beet heeft als uw eigen tand en perfect aansluit bij uw andere tanden.

Crown_zirconia-medium-e1400595722309.jpg

Een kroon wordt op een beschadigde tand of op een implantaat geplaatst.

Kronen en bruggen

Een brug wordt gebruikt om openingen tussen tanden te overbruggen. De delen aan de uiteinden van een brug worden op bestaande tanden geplaatst, terwijl het middelste deel de ontbrekende tand vervangt. Bruggen kunnen ook op implantaten worden geplaatst. Dit gebeurt meestal als er twee of meer tanden ontbreken.

 

Brug of implantaat? - Een vergelijking
Uw tandarts kan een brug plaatsen om ontbrekende tanden te restaureren. Deze bestaat uit meerdere vervangende tanden die letterlijk de opening overbruggen. Het plaatsen van een brug op natuurlijke tanden kan aanzienlijke nadelen hebben:

Bij een metalen brug kan soms de rand zichtbaar worden

Zichtbare metalen randen
Bepaalde soorten bruggen bestaan uit metaal bedekt met porselein en dit kan leiden tot zichtbare zwarte metalen lijnen bij de rand van de brug als uw tandvlees zich verder terugtrekt. Een brug die volledig uit keramiek bestaat, kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden. Bespreek met uw tandarts of zo'n volkeramische brug voor u wellicht een goede oplossing is.

Voor een brug moeten gezonde naastliggende tanden worden afgeslepen

Afslijpen van naastgelegen tanden
Om een brug op zijn plaats te houden, wordt deze verankerd op de naastliggende tanden. Dit betekent evenwel dat deze gezonde tanden eerst moeten worden ingekort.

Een brug kan naastliggende tanden en kaakbot aantasten

Het effect op kaakbot en tandvlees
Als u tanden verliest, wordt het samenspel tussen de tanden en het kaakbot verstoord. Het tandvlees en het bot worden dan niet meer voldoende gestimuleerd, waardoor uw kaakbot gaat krimpen en het tandvlees zich terugtrekt.

Om te voorkomen dat tanden moeten worden afgeslepen en dat kaakbot en tandvlees worden beïnvloed, kan uw tandarts een compleet nieuwe tand maken door de tandwortel te vervangen met een implantaat.

Overleg met uw tandarts wat voor u de beste oplossing is.

Waarom kiezen voor implantaten?

Implantaten worden momenteel algemeen beschouwd als de beste methode voor het vervangen van tanden, omdat ze patiënten meerdere voordelen bieden.

Een natuurlijke lach
Een implantaat ziet er uit en voelt aan als een natuurlijke tand. De kleur, vorm en contour van de nieuwe tand kunnen worden afgestemd op uw natuurlijke tanden. Het resultaat is een natuurlijke lach die uw zelfvertrouwen en kwaliteit van leven herstelt. Stralende nieuwe tanden aan de buitenkant roepen al snel een even zo stralende lach op aan de binnenkant.

Herstel uw lach met implantaten

Normaal eten en praten
Hebt u sinds het verlies van uw tanden sommige van uw favoriete gerechten moeten laten staan? Of voelt u zich tijdens het praten met collega's en vrienden onzeker omdat uw kunstgebit het moeilijk maakt om duidelijk te spreken?

Implantaten herstellen de functie van natuurlijke tanden en kiezen volledig. Dus hoe hard, knapperig of kleverig bepaald eten ook is, dankzij uw implantaten kunt u het weer op het menu zetten. Zakelijke presentaties of lange gesprekken met vrienden vormen dan ook geen enkel probleem meer.

Geniet weer van uw favoriete gerechten dankzij implantaten

De naastliggende tanden blijven intact
Bij andere restauratiemethoden moeten vaak de naastliggende tanden worden afgeslepen om de restauratie in uw mond te kunnen verankeren. Implantaten beschadigen de naastliggende tanden en kiezen niet.

Stabiel en comfortabel
Omdat implantaten aan het kaakbot worden bevestigd, zijn ze doorgaans stabieler, comfortabeler en duurzamer dan andere soorten restauraties. Bovendien worden implantaten gemaakt van biocompatibele materialen, wat wil zeggen dat uw lichaam ze goed kan verdragen.

Een duurzame en beproefde oplossing
Implantaten zijn uiterst duurzaam. Met de juiste verzorging en een goede mondhygiëne gaan implantaten vele jaren of zelfs een leven lang mee. Sinds de plaatsing van het eerste moderne implantaat bij een patiënt in 1965 zijn er tientallen jaren onderzoek in gestoken om implantaten functioneler en stabieler te maken.

Rendabele oplossing
Een behandeling met een implantaat kunt u zien als een lange-termijninvestering in uw gezondheid en uw welzijn. Kortom, een investering in uw leven. De kosten lijken in eerste instantie wellicht hoger dan die van andere restauraties. Maar door de hogere onderhoudskosten, de grotere kans op het verliezen van kaakbot, en uiteindelijk ook van nog meer tanden, zijn andere restauraties uiteindelijk toch duurder.1,2

Download de brochure

Wat houdt een behandeling in?

Behandelprocedure voor implantaten

Diagnose en planning van de behandeling
Uw tandarts onderzoekt zorgvuldig de gesteldheid van uw gebit om te bepalen of u voldoet aan de voorwaarden voor een implantaatbehandeling. Het is belangrijk dat uw tandvlees en kaakbot niet ontstoken zijn. Indien nodig wordt eerst de ontsteking behandeld.

Tijdens de diagnose onderzoekt uw tandarts ook welk type kaakbot u hebt en hoeveel er nog van over is. Als er bij u al jarenlang tanden ontbreken, is het mogelijk dat uw kaakbot aanzienlijk is afgenomen. In dat geval zal uw tandarts alternatieve procedures met u bespreken die een implantaatbehandeling mogelijk maken.

Uw tandarts kan ervoor kiezen digitale middelen te gebruiken, zoals het maken van een exact 3D-beeld van uw mond, om uw behandeling te plannen. Het tandheelkundige team heeft hier tijdens de ingreep veel baat bij, omdat ze dan veel makkelijker de juiste hoek en diepte voor het implantaat kunnen bepalen.

Tandheelkundige chirurgie

Plaatsing van het implantaat
Plaatsing van het implantaat kan poliklinisch plaatsvinden en dankzij een lokale verdoving zult u er nauwelijks iets van voelen. Een implantaat wordt in één of meerdere stappen geplaatst. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie in uw mond.

Directe tandvervanging

Definitieve restauratie
Na de ingreep plaatst uw tandarts een tijdelijke kroon, een brug of slechts een klein kunststof kapje op uw implantaat. Het implantaat moet vervolgens met het kaakbot vergroeien (integreren). De vergroeiing van het implantaat met het bot wordt osseointegratie genoemd (afkomstig van het Griekse osteon, wat bot betekent). Dit proces kan, afhankelijk van uw specifieke situatie, enkele weken of maanden duren. Ondertussen ontwerpt en vervaardigt uw tandarts samen met een tandtechnisch laboratorium uw definitieve restauratie. Uw op maat gemaakte kroon, brug of steg wordt vervolgens met een klein schroefje of met cement op het implantaat bevestigd.

De implantaten van Nobel Biocare zijn ontworpen om de toepassing van directe vervanging zo veel mogelijk te ondersteunen. Dit betekent dat uw tandarts in veel gevallen reeds op de dag van de ingreep een tijdelijke restauratie kan plaatsen, zodat u met een tijdelijke vaste oplossing naar huis kunt en minder vaak bij de tandarts hoeft terug te komen.

Er moet alleen wel eerst aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Overleg met uw tandarts of directe tandvervanging in uw geval een optie is.

Het All-on-4®-behandelconcept

Het All-on-4®-behandelconcept is een implantaatoplossing specifiek voor vervanging van een hele tandenrij. Als uw tanden moeten worden getrokken of als u niet langer zonder tanden door het leven wilt gaan, is het All-on-4®-behandelconcept wellicht de juiste oplossing voor u.

Met het All-on-4®-behandelconcept kan een kaak waarin alle tanden en kiezen ontbreken volledig worden gerestaureerd met gebruik van slechts 4 implantaten.

Deze techniek biedt u verschillende voordelen:

Kortere behandeltijd en lagere kosten

Door het kleinere aantal implantaten waarmee bij het All-on-4®-behandelconcept kan worden volstaan, is de behandeltijd korter en is deze oplossing vaak ook goedkoper dan vergelijkbare alternatieve behandelingen.

En dankzij een specifieke procedure om implantaten achter in de mond te plaatsen, is deze behandeloptie ook geschikt voor patiënten bij wie de hoeveelheid kaakbot na jaren zonder tanden aanzienlijk is afgenomen.

Direct de eerste dag al vaste tanden

Afhankelijk van de gesteldheid van uw gebit, kan uw tandarts reeds op de dag van de ingreep een tijdelijke prothese op uw implantaten bevestigen. Dit betekent dat u na de ingreep naar huis gaat met een volledig vast gebit en de draad van het normale leven direct weer kunt oppakken. Na een bepaalde genezingstijd zal uw tandarts de tijdelijke prothese vervangen door een definitieve, die in een tandtechnisch laboratorium is gemaakt.

Overleg met uw tandarts of het All-on-4®-behandelconcept voor u de juiste oplossing is.

All-on-4-behandelconcept
Referenties

Dierens M, Vandeweghe S, Kisch J, Nilner K, Cosyn J, De Bruyn H. Cost estimation of single-implant treatment in the periodontally healthy patient after 16-22 years of follow-up. Clin Oral Implants Res epub ahead 2014.

Vogel R, Smith-Palmer J, Valentine W. Evaluating the health economic implications and cost-effectiveness of dental implants: a literature review. Int J Oral Maxillofac Implants 2013;28:343-56.

Een behandeling met een tandheelkundig implantaat is een chirurgische procedure waarvoor u eerst door uw tandarts moet worden onderzocht, om er zeker van te zijn dat de gezondheid van uw gebit en uzelf voldoende zijn om deze behandeling te ondergaan. Meer informatie