Mijn gebit

Hoe een implantaatoplossing u kan helpen

Maak uzelf weer compleet en start een nieuw leven zonder kunstgebit.

Wat is een implantaatoplossing?

Als u ontevreden bent met uw kunstgebit of uw tanden mist, is een implantaatoplossing wellicht een goed alternatief voor u.

Wat is een implantaat?

Tanden die er uitzien als uw eigen tanden en ook zo aanvoelen
Implantaten zijn van titanium gemaakte kunstmatige tandwortels, die een ontbrekende tandwortel vervangen. De tandarts plaatst een implantaat in uw kaakbot, waar het titanium vervolgens vergroeit met het bot.

Het implantaat biedt dan, net als de wortel van uw eigen tand, een stabiele basis voor een steg, een klikgebit of een ander soort prothese, die uiteindelijk het zichtbare deel van uw nieuwe tand wordt.

Implantaten zijn zeer klein, meestal niet langer dan 10 mm en slechts 3-5 mm breed aan het uiteinde.

Implantaten zijn zeer klein, meestal ongeveer 10 mm lang

Implantaatoplossingen

Meestal worden tanden vervangen door één implantaat per tand. Maar als er bij u meerdere ontbrekende tanden moeten worden vervangen, of zelfs alle tanden van uw boven- of onderkaak, zijn er andere oplossingen mogelijk. Afhankelijk van de gesteldheid van uw kaakbot en tandvlees, kan uw boven- of onderkaak al met slechts twee of vier implantaten worden voorzien van vaste tanden. Dit kan vaak tegen lagere kosten.

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de beschikbare implantaatoplossingen.

Waarom kiezen voor een implantaatoplossing?

Implantaten worden momenteel algemeen beschouwd als de beste methode voor het vervangen van tanden, omdat ze patiënten een aantal belangrijke voordelen bieden.

Een natuurlijke lach
Een moderne implantaatoplossing ziet er uit en voelt aan als een natuurlijke tand. De kleur, vorm en contour van de nieuwe tand kunnen worden afgestemd op uw natuurlijke tanden. Het resultaat is een natuurlijke lach die uw zelfvertrouwen en kwaliteit van leven herstelt. Stralende nieuwe tanden aan de buitenkant roepen al snel een even zo stralende lach op aan de binnenkant.

Herstel uw natuurlijke lach dankzij implantaten

Normaal eten en praten
Hebt u sinds het verlies van uw tanden sommige van uw favoriete gerechten moeten laten staan? Of voelt u zich tijdens het praten onzeker omdat uw kunstgebit het moeilijk maakt om duidelijk te spreken? Een implantaatoplossing kan de functie van natuurlijke tanden en kiezen volledig herstellen. Dus hoe hard, knapperig of kleverig bepaald eten ook is, dankzij uw implantaten kunt u het weer op het menu zetten. En lange gesprekken met vrienden vormen dan ook geen enkel probleem meer.

Geniet weer van uw favoriete gerechten dankzij implantaten

Met gezond kaakbot en gezonde tanden ziet u er jonger uit
Implantaatoplossingen stimuleren uw kaakbot, dat wellicht jarenlang heeft geleden onder een slecht passend kunstgebit. Implantaten activeren in uw kaakbot een proces dat osseointegratie wordt genoemd (afkomstig van het Griekse osteon, wat bot betekent). Tijdens dit proces vergroeit (integreert) het implantaat met het bot en zorgt het ervoor dat de bestaande hoeveelheid bot behouden blijft.

En er is nog meer goed nieuws! Een voldoende hoeveelheid kaakbot en een complete set tanden die uw lippen van binnenuit ondersteunen, kunnen u een jonger uiterlijk geven.

Implantaten kunnen u een jonger uiterlijk geven

Stabiel en comfortabel
Vergeet dat oncomfortabele, loszittende kunstgebit. Omdat implantaten worden vastgezet in uw kaakbot, is deze oplossing stabieler en veel comfortabeler dan een kunstgebit. Bovendien worden implantaten gemaakt van biocompatibele materialen, wat wil zeggen dat uw lichaam ze goed kan verdragen.

Een duurzame en beproefde oplossing
Implantaten zijn uiterst duurzaam. Met de juiste verzorging en een goede mondhygiëne gaan implantaten vele jaren of zelfs een leven lang mee. Sinds de plaatsing van het eerste moderne implantaat bij een patiënt in 1965 zijn er tientallen jaren onderzoek in gestoken om implantaten functioneler en stabieler te maken. En dit proces duurt nog steeds voort.

Rendabele oplossing
Een behandeling met een implantaat kunt u zien als een lange-termijninvestering in uw gezondheid en uw welzijn. Kortom, een investering in uw leven. De kosten lijken in eerste instantie wellicht hoger dan die van andere protheses. Maar door de hogere onderhoudskosten, de grotere kans op het verliezen van kaakbot, en uiteindelijk ook van nog meer tanden, zijn andere protheses uiteindelijk toch duurder.1,2,3,4

Download de brochure

Wat houdt een behandeling in?

Behandelplanning voor implantaten

Diagnose en planning van de behandeling
Uw tandarts onderzoekt zorgvuldig de gesteldheid van uw gebit om te bepalen of u voldoet aan de voorwaarden voor een implantaatbehandeling. Het is belangrijk dat uw tandvlees en kaakbot niet ontstoken zijn. Indien nodig wordt eerst de ontsteking behandeld.

Tijdens de diagnose onderzoekt uw tandarts ook welk type kaakbot u hebt en hoeveel er nog van over is. Als er bij u al jarenlang tanden ontbreken, is het mogelijk dat uw kaakbot aanzienlijk is geslonken. In dat geval zal uw tandarts alternatieve procedures met u bespreken die een implantaatbehandeling mogelijk maken.

Uw tandarts kan ervoor kiezen digitale middelen te gebruiken, zoals het maken van een exact 3D-beeld van uw mond, om uw behandeling te plannen. Het tandheelkundige team heeft hier tijdens de ingreep veel baat bij, omdat ze dan makkelijker de juiste hoek en diepte voor het implantaat kunnen bepalen.

Plaatsing van implantaten

Plaatsing van het implantaat
Plaatsing van het implantaat kan poliklinisch plaatsvinden en dankzij een lokale verdoving zult u er nauwelijks iets van voelen. Een implantaat wordt in één of meerdere stappen geplaatst. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie in uw mond.

Directe tandvervanging

Definitieve prothese
Na de ingreep plaatst uw tandarts een tijdelijke prothese. Het implantaat moet vervolgens met het kaakbot vergroeien (integreren). De vergroeiing van het implantaat met het bot wordt osseointegratie genoemd (afkomstig van het Griekse osteon, wat bot betekent). Dit proces kan, afhankelijk van uw specifieke situatie, enkele weken of maanden duren. Ondertussen ontwerpt en vervaardigt uw tandarts samen met een tandtechnisch laboratorium uw definitieve prothese. 

De implantaten van Nobel Biocare zijn ontworpen om de toepassing van directe tandvervanging zo veel mogelijk te ondersteunen. Dit betekent dat uw tandarts in veel gevallen reeds op de dag van de ingreep een tijdelijke prothese kan plaatsen, zodat u met een tijdelijk vast gebit naar huis kunt en minder vaak bij de tandarts hoeft terug te komen.

Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Overleg met uw tandarts of directe tandvervanging met implantaten in uw geval een optie is.

Het All-on-4®-behandelconcept

Het All-on-4®-behandelconcept is een implantaatoplossing specifiek voor tandeloze kaken. Als u niet tevreden bent met uw kunstgebit of niet langer zonder tanden door het leven wilt gaan, is dit wellicht de juiste oplossing voor u.

Met het All-on-4®-behandelconcept kan een volledige tandenrij worden vervangen met gebruik van slechts 4 implantaten.

Deze techniek biedt u verschillende voordelen:

Kortere behandeltijd en lagere kosten

Door het kleinere aantal implantaten waarmee bij het All-on-4®-behandelconcept kan worden volstaan, is de behandeltijd korter en is deze oplossing vaak ook goedkoper dan vergelijkbare alternatieve behandelingen.

En dankzij een specifiek ontwikkelde manier om implantaten achter in de mond te plaatsen, is deze behandeloptie ook geschikt voor patiënten bij wie het kaakbot na jaren zonder tanden aanzienlijk is geslonken.

Dezelfde dag al vaste tanden

Afhankelijk van de gesteldheid van uw gebit, kan uw tandarts reeds op de dag van de ingreep een tijdelijke brug op uw implantaten bevestigen. Dit betekent dat u na de ingreep naar huis gaat met een volledig gebit en de draad van het normale leven direct weer kunt oppakken. Na een bepaalde genezingstijd zal uw tandarts de tijdelijke brug vervangen door een definitieve brug die in een tandtechnisch laboratorium is gemaakt.

Overleg met uw tandarts of het All-on-4®-behandelconcept voor u de juiste oplossing is.

All-on-4-behandelconcept
Referenties

Vogel R, Smith-Palmer J, Valentine W. Evaluating the health economic implications and cost-effectiveness of dental implants: a literature review. Int J Oral Maxillofac Implants 2013;28:343-56.

Palmqvist S, Owall B, Schou S. A prospective randomized clinical study comparing implant-supported fixed prostheses and overdentures in the edentulous mandible: prosthodontic production time and costs. Int J Prosthodont 2004;17:231-5. 

Attard NJ, Zarb GA, Laporte A. Long-term treatment costs associated with implant-supported mandibular prostheses in edentulous patients. Int J Prosthodont 2005;18:117-23.

Stoker GT, Wismeijer D, van Waas MA. An eight-year follow-up to a randomized clinical trial of aftercare and cost-analysis with three types of mandibular implant-retained overdentures. J Dent Res 2007;86:276-80.

Een behandeling met tandheelkundige implantaten is een chirurgische procedure waarvoor u eerst door uw tandarts moet worden onderzocht, om er zeker van te zijn dat de gezondheid van uw gebit en uzelf voldoende zijn om deze behandeling te ondergaan. Meer informatie