Mine tænder

Derfor er det vigtigt at erstatte manglende tænder

En eller flere manglende tænder kan i høj grad påvirke din livskvalitet. Det kan påvirke dit generelle helbred, dit udseende og dit selvværd. Lær mere om, hvilken funktion tænderne har i munden, og hvad konsekvenserne af manglende tænder kan være.

"Jeg oplever problemer på grund af manglende tænder. Hvad kan jeg gøre?"

Dine tænder: En historie om kindtænder, fortænder, tandkød og kæbeknogle

Vores tænder har hver især en afgørende rolle. De hjælper dig med at tygge og findele maden. De hjælper dig også med at tale tydeligt, og de er en vigtig del af dit smil.

Vi starter med 20 mælketænder som børn, som med alderen bliver erstattet af 32 permanente tænder.

Tændernes placering i munden

Se, hvor de enkelte tænder sidder i munden, og hvilken rolle de har.

Hvad er årsagen til tandproblemer?

Har du mistet en tand? Lær mere om mulige årsager og om, hvordan du undgår, at det gentager sig.

Huller i tænderne

Tanden er død
Plak er en belægning, der dannes på tænderne, hvis den ikke skylles væk af mundvand eller regelmæssigt fjernes med en tandbørste. Bakterier forvandler sukker og stivelse til syrer. Disse syrer har en negativ effekt på tandemaljen, idet de opløser de mineraler, som er med til at hærde den. Det kan med tiden ødelægge tænderne ved at lave huller. Hvis det ikke behandles korrekt, kan tanden dø.

Tandkødsbetændelse

Dit tandkød er betændt
Gummerne består af væv (tandkød) og fibre (ligamenter), som holder tænderne stabile. De fungerer som beskyttende skjold for tand rødderne og stimulerer kæbeknoglen til at vokse omkring tanden. Hvis bakterier forårsager betændelse i tandkødet, nedbrydes disse ligamenter. Tandkødet trækker sig tilbage, og knoglen omkring tanden bliver mindre.

Disse tandkødssygdomme, som også kaldes periodontale sygdomme, løsner tænderne og blotter de følsomme tandrødder. Nu har bakterierne rig mulighed for at gro på tænderne, hvor de ødelægger tandroden og fører til tandudfald.

Mistede tænder efter en ulykke

Du har haft en ulykke
Ulykker, eksempelvis i forbindelse med sport, kan føre til, at du mister en eller flere tænder, og det kan medføre traumer for gummerne og kæbeknoglen. Et traume viser sig ofte først måneder eller år efter selve ulykken, når skaden på tandroden allerede er sket. 

Det er genetisk bestemt
Nogle mennesker fødes med færre tænder eller helt uden tænder (en sygdom, der kaldes congenital anodontia), mens andre aldrig udvikler deres permanente voksentænder. Nogle gange er tandoverfladen (emaljen) ikke stærk nok, og det kan medføre kegle- eller stiftformede tænder (ectodermal dysplasi).

Få mere at vide om, hvordan tandimplantater kan erstatte en manglende eller svært skadet tand og give dig tandens fulde funktion og naturlige udseende tilbage.

Konsekvenserne af manglende tænder

Påvirkninger af kæbeknogle og tandkød
Når du mister tænder, forstyrrer det samspillet mellem tænder og knogle. Tandkødet og knoglen stimuleres ikke længere tilstrækkeligt grundet de manglende tænder, og derfor begynder kæbeknoglen at krympe, og tandkødet trækker sig tilbage. Det kan svække nabotænderne så meget, at de kollapser. Tænderne i den modsatte kæbe kan begynde at vokse ind i mellemrummet.

Manglende tænder kan påvirke dit udseende

Virkning for dit udseende
Manglende tænder og en reduceret kæbeknogle kan få dit ansigt til at se ældre og rynket ud, og dine kinder kan blive hule og slappe, da tænderne ikke længere fuldt ud kan stabilisere læberne og kinderne indefra.

Hver eneste tand tæller.

Behandling med tandimplantater er et kirurgisk indgreb, som kræver forudgående evaluering hos tandlægen for at fastslå, om dine tandforhold og dit helbred generelt egner sig til tandimplantatbehandling. Få mere at vide