Mine tænder

Sådan kan tandimplantater hjælpe dig

Føl dig som et helt menneske igen med tandimplantater.

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat er en kunstig tand rod lavet af titanium, der erstatter den manglende tand. Tandlægen sætter implantatet ind i kæbeknoglen , hvor titaniummet integreres med knoglen. Implantatet kopierer tandrodens funktion og udgør en stabil base for kronen, der bliver den synlige del af din nye tand.

Hvad er et tandimplantat?

Tandimplantater er meget små, normalt omkring 10 mm lange og kun 3-5 mm brede på toppen.

Tandimplantater er meget små, normalt omkring 10 mm lange

Kroner og broer
Tand kroner og -broer kendes også som erstatningstænder. De kan være lavet af forskellige materialer og anvendes til at erstatte tænder, der enten mangler eller ikke kan repareres. Tandlaboratoriet designer hver enkelt erstatningstand individuelt, så den passer til dine andre tænders bid og udseende.

Crown_zirconia-medium-e1400595722309.jpg

En krone anvendes på en beskadiget tand eller på et tandimplantat.

Tandkroner og broer

En bro kan genoprette mellemrum mellem tænder. De ydre dele af broen placeres på eksisterende tænder ved siden af tandmellemrummet, mens den midterste del erstatter den manglende tand. Broer kan også anvendes på tandimplantater, som regel når der mangler to eller flere tænder.

 

Bro eller tandimplantat? - En sammenligning
Tandlægen kan også bruge en bro til at genoprette manglende tænder. Den består af flere erstatningstænder, der bogstaveligt talt vil bygge bro over mellemrummet. Men det kan have flere alvorlige ulemper at bruge broer på naturlige tænder:

Med metalbroer kan kanten nogle gange blive synlig

Synlige metalkanter
Bestemte typer af broer, der er lavet af metal og belagt med porcelæn, kan føre til synlige sorte metallinjer på kanten af broen, når dit tandkød fortsætter med at vige. En fuldkeramisk bro kan være et alternativ i sådanne tilfælde. Tal med din tandlæge om, hvorvidt en fuldkeramisk bro kan være en god løsning for dig.

Broer kræver, at sunde nabotænder slibes ned

Nedslibning af nabotænder
Broer forankres til nabotænder for at holde dem på plads. Det betyder imidlertid, at disse sunde nabotænder først skal reduceres i størrelse.

Tandbroer kan påvirke nabotænder og kæbeknoglen

Påvirkninger af kæbeknogle og tandkød
Når du mister tænder, forstyrrer det samspillet mellem tænder og knogle. Tandkødet og knoglen stimuleres ikke længere tilstrækkeligt grundet de manglende tænder, og derfor begynder kæbeknoglen at krympe, og tandkødet trækker sig tilbage.

For at undgå nedslibning af tænder og påvirkninger af kæbeknogle og tandkød, kan tandlægen erstatte tandroden og skabe en helt ny tand ved hjælp af et tandimplantat.

Tal med din tandlæge for at finde den løsning, der passer bedst til dig.

Hvorfor vælge tandimplantater?

Tandimplantater anses almindeligvis for at være den mest effektive metode til tanderstatning, der anvendes i dag, fordi de giver patienten en række fordele.

Et naturligt smil
Et tandimplantat ligner og føles ligesom din naturlige tand. Den nye tands farve, form og kontur kan laves til at matche. Resultatet er et naturligt smil, der kan give dig din selvtillid og livskvalitet tilbage. Dit blændende nye smil vil hurtigt forplante sig til både krop og sjæl.

Få smilet tilbage med tandimplantater

Spis og tal normalt
Var du nødt til at opgive nogle af dine livretter, da du mistede dine tænder? Eller bliver du genert, når du taler med kolleger og venner, fordi manglende tænder eller proteser gør det vanskeligt at tale tydeligt?

Tandimplantater giver dig de naturlige tænders funktion tilbage. Så uanset hvor hård, knasende eller klæbrig maden er, kan du begynde at spise den igen med tandimplantater. Du kan også komme til at tale tydeligt igen, når du næste gang skal levere en professionel præsentation, eller når du har lange samtaler med dine venner.

Nyd dine livretter igen takket være tandimplantater

Nabotænder forbliver intakte
Andre rekonstruktionsmetoder kræver ofte, at nabotænder skal slibes ned for at forankre rekonstruktionen i munden. Tandimplantater skader ikke nabotænder.

Stabil og komfortabel tilpasning
Da tandimplantater er fastgjort til din kæbeknogle, er de som regel mere stabile, mere behagelige og mere langvarige end andre rekonstruktioner. Dertil kommer, at tandimplantater er lavet af biokompatible materialer, hvilket betyder, at din krop tolererer dem.

En langvarig og gennemprøvet løsning
Tandimplantater er meget holdbare. Med korrekt pasning og god mundhygiejne holder implantater i mange år, måske resten af livet. I de årtier, der er gået, siden den første patient modtog moderne tandimplantater i 1965, er der blevet forsket i deres funktionalitet og stabilitet.

Omkostningseffektivitet
Implantatbehandling kan betragtes som en langsigtet investering i dit helbred og dit velbefindende  – der er med andre ord tale om en investering i dit liv. Sammenlignet med andre rekonstruktioner kan prisen umiddelbart virke høj. Men højere vedligeholdelsesomkostninger, den potentielle stigning i tabt kæbeknogle og i sidste ende tab af endnu flere tænder kan gøre andre rekonstruktioner dyrere i det lange løb.1,2

Hent brochuren

Hvordan er behandlingen opbygget?

Behandlingsproces for tandimplantater

Diagnose og behandlingsplanlægning
Tandlægen undersøger først din tandsituation nøje for at beslutte, om du opfylder forudsætningerne for tandimplantatbehandling. Det er vigtigt, at dit tandkød og din kæbeknogle er fri for betændelse. Ved behov behandles disse tilstande inden operationen.

Ved diagnosen ser tandlægen også på, hvilken type kæbeknogle, du har, og hvor meget der er tilbage af den. Efter at have levet i årevis med manglende tænder kan de forekomme, at kæbeknoglen er kraftigt reduceret. I så fald vil tandlægen drøfte alternative procedurer med dig, som kan gøre tandimplantatbehandling mulig.

Tandlægen vælger måske at anvende digitale værktøjer til planlægning af behandlingen ved at skabe et præcist 3D-billede af munden. Det kan være en stor hjælp for tandlægeteamet under operationen, da det hjælper dem med at finde den bedste vinkel og dybde til implantatet.

Tandkirurgi

Isættelse af implantatet
Isættelse af implantatet sker som regel ambulant, og takket være lokalbedøvelse mærker du så godt som intet. Afhængigt af den individuelle situation i din mund, placeres implantater i et eller flere trin.

Immediate Function

Endelig restaurering
Efter operationen placerer tandlægen som regel en midlertidig krone, bro eller bare en lille plastikhætte på toppen af implantatet, mens det integreres med kæbeknoglen. Integrationen af implantatet med knoglen kaldes også osseointegration (fra det græske osteon, der betyder knogle). Afhængigt af din individuelle situation kan det tage alt fra et par uger til et par måneder. Alt imens arbejder tandlægen sammen med dentallaboratoriet om at designe og fremstille din endelige rekonstruktion. Din individuelt tilpassede krone, bro eller barre fastgøres derefter til implantatet med en lille skrue eller cement.

Nobel Biocare-implantater er designet til at maksimere muligheden for øjeblikkelig funktion. Det betyder, at din tandlæge ofte vil være i stand til at anbringe en midlertidig restaurering allerede på operationsdagen, så du kan gå derfra med et foreløbigt sæt af fastgjorte tænder og reducere antallet af besøg hos din tandlæge.

En række betingelser skal først være opfyldt. Rådfør dig med tandlægen for at høre, om det er muligt i dit tilfælde.

All-on-4®-behandlingskonceptet

Behandlingskonceptet All-on-4® er en tandimplantatløsning, som er strategisk designet til tandløse kæber. Hvis dine tænder skal trækkes ud, eller du ikke længere vil undvære tænder, så kan All-on-4® -behandlingskonceptet være den rigtige løsning for dig.

Behandlingskonceptet All-on-4® kan genoprette en fuld kæbe med tænder ved hjælp af kun fire tandimplantater.

Denne teknik giver dig flere fordele:

Kortere behandlingstid, lavere udgifter

Det lave antal implantater, der kræves ved All-on-4®-behandlingskonceptet, kan reducere behandlingstiden markant og vil i mange tilfælde gøre denne løsning mere omkostningseffektiv end sammenlignelige behandlingsalternativer.

En meget avanceret måde til isættelse af implantater bagest i munden gør også denne behandling tilgængelig for patienter, hvis kæbeknogle er meget reduceret efter år uden tænder.

Faste tænder fra dag et

Afhængigt af dine personlige dentale forhold kan tandlægen fastgøre implantaterne til en midlertidig bro på selve operationsdagen. Det betyder, at du kan gå fra tandlægen med et fuldt sæt tænder og genoptage din normale hverdag. Efter en vis helingsperiode erstatter tandlægen den midlertidige bro med den færdige bro fra tandlaboratoriet.

Tal med din tandlæge for at høre, om All-on-4®-behandlingskonceptet er den rigtige løsning for dig.

All-on-4-behandlingskoncept
Referencer

Dierens M, Vandeweghe S, Kisch J, Nilner K, Cosyn J, De Bruyn H. Cost estimation of single-implant treatment in the periodontally healthy patient after 16-22 years of follow-up. Clin Oral Implants Res epub ahead 2014.

Vogel R, Smith-Palmer J, Valentine W. Evaluating the health economic implications and cost-effectiveness of dental implants: a literature review. Int J Oral Maxillofac Implants 2013;28:343-56.

Behandling med tandimplantater er et kirurgisk indgreb, som kræver forudgående evaluering hos tandlægen for at fastslå, om dine tandforhold og dit helbred generelt egner sig til tandimplantatbehandling. Få mere at vide